Imam komentar o: EDEN books aplikaciji

Desilo se tako da će se ovog leta mnoge stvari u mom životu promeniti. Počeviši od adrese, jer valja krenuti u samostalni ćivot, pa taman to bilo i dve ulice od roditeljske kuće. Onda tu je mentalno zdravlje: držimo mi palčeve da će ova terapetutkinja biti sve što meni treba jer stvarno, stvarno, stvarno ne želim da tražim novu. Sledi ishrana: godine su mnoge a telo počinje da odbija poslušnost, plus da vam ne pričam o tome KOLIKO me smaraju hormoni, pa red je da se i time pozabavim. I na kraju, ali i za ovaj blog najbitnije, probaću da prebacim fokus na čitanje elektronskih knjiga, prvo jer može da bude finansijski isplativije, zatim jer je ekološki prihvatljivije a i nema prašine, koliko god knjiga da imate.

Za većinu navedenih stvari koje podležu promenama, razlozi su jasni, ali možda se zapitate zašto se ovaj zaokret ka elektronskim knjigama desio baš sada? Beše to ovako: u Delfi kutku osvanula je Lagunina potraga za ljudima sa kul blogovima a realno, ako je ovaj blog nešto, onda je kul i posle kratkog premišljanja, metnem i ja svoj link u komentar jer zašto da ne. I stignu meni uputstva u inboks i ja pomsilim kako bi ovo mogao biti jedan zanimljiv ekspriment za moje biće i tako evo mene, evo vas i evo priče o elektronskim knjigama. Znam, znam, još jedan ekran u našim životima plus gde su osećaj i miris knjige, znam, znam, ali što kaže Marina Tucaković u jednom od svojih hitova: živ se čovek na sve navikne…

Tema današnjeg, sponzorisanog teksta jeste aplikacija Eden books (više o sponzorstvu pročitajte na kraju teksta, samo transparetno, drugarice i drugovi). Majka i ja je, zapravo, koristimo već neko vreme, mada ona mnogo aktivnije nego ja, zvuči šašavo, ali penzionerski život plus serijal knjiga Lusinde Rajli… Naravno da sam nam poskidala milion knjiga i naravno da ne mogu da se odlučim šta bih čitala sledeće, ali mislim svi imamo tu muku, zar ne? Nego da se vratimo na Eden. Ovaj tekst je zamišljen tako da vas upozna sa mogućnostima ove aplikacije a koliko će u tome uspeti, ostavljam vama da procenite. 😀

Eden je, jasno, aplikacija za čitanje elektronskih knjiga. Da biste ušli o ovaj knjiški vrt, potrebna je, logično, registracija, nakon koje dobijate mogućnost besplatnog korišćenja opcije Eden Premium u trajanju od 7 dana. U tom periodu su vam dostupne sve postavljene knjige, tizer, što bi rekli mladi, čisto da ispitate sve opcije koje aplikacija nudi. Kada istekne taj probni period, možete nastaviti sa Premium opcijom, koja podrazumeva mesečnu pretplatu i neograničeno preuzimanje knjiga, a možete se prebaciti i na Classic opciju – tada sve knjige možete kupiti sa popustom od 50% u odnosu na štampano izdanje. Jedan registrovani nalog možete koristiti na dva uređaja a jednom preuzete naslove možete čitati i ukoliko niste kontektovani na net, što je što je super stvar ako putujete i nemate mogućnost korišćenja interneta.

Koliko sam shvatila, ono što Eden razlikuje od ostalih platformi za čitanje jeste što je on neki miks aplikacije za čitanje i Goodreads-a, tj. zamišljen je tako da postane i društvena mreža za knjigoljubivi svet. Kao i na svakoj mreži, imate mogućnost (ograničenog) personalizovanja profila: fotka, nadimak, status.

Eden books: slika 1

Zatim možete pronaći ljude sa kojima delite interesovanja poput omiljenih autorki/autorka, naslova, žanrova. Komentare ostavljene nakon čitanja možete lajkovati i dislajkovati, ali za sada ne postoji opcija komentarisanja komentara. Ne znam da li se vidi kada vam neko lajkuje/dislajkuje komentar, niko se još uvek ne slaže sa mojom ocenom knjige Moja sestra serijski ubica. 😀 Na početnoj strani, kao i na društvenim mrežama, možete da pratite aktivnosti ostalih korisnika: pošto ja ne vidim nikoga, mislim da je ipak reč o aktivnosti prijatelja.

Ako niste u fazonu još jedne društvene mreže, to je skroz ok, možete podesiti svoj profil na privatno i samo uživati u čitanju. Aktivno korišćenje aplikacije donosi vam određene trofeje: ako ocenjujete knjige, postaćete Kritičar; Biblioman i Knjigoljupci su oni koji skupljaju knjige a trofej Dobar prijatelj se osvaja na osnovu vašeg broja prijatelja na ovoj aplikaciji. Realno, taj nikad neću osvojiti. 😀 U ovom trenutku, moja persona je na prvom nivou i imam sledeće trofeje Bibliomanka, Knjigoljupka i Kritičarka (I spit on you, generički muški rode).

Naslovna strana vam takođe nudi i pristup Bukmarker časopisu, na kom su vam dostupni prikazi i intervjui sa autorima i autorkama. Tu su i različite Lagunine kolekcije a u Knjižari možete pronaći i deset naslova za dž.

Eden books: slika 2

Ako se vratimo u prošlost ovog malog bloga, možemo se prisetiti i moje ljubavi prema citatima i odlomcima. Ukoliko delite ovu naklonost ka mudrim mislima i delovima koji vas u srce ganu, Eden i tu može da bude vaš saveznik: odabrani tekst možete samo markirati određenom bojom, a možete napraviti i fotografiju svog citata (vidi sliku 2). Vrlo zgodno ako volite da delite citate na društvenim mrežama. U ovom trenutku, na raspolaganju su vam Lagunina izdanja plus nešto na engleskom, ruskom, francuskom, nemačkom i španskom jeziku. Šuška se po gradu da će se na Edenu naći i knjige drugih izdavača, ali može biti da su to i dalje samo gradske priče (da, da, da).

Moguće je da vam nisam baš lepo prenela ove instrukcije za korišćenje, realno nikad nisam bila dobra u prenošenju znanja, setimo se samo blamaže od onog časa koji sam držala u okviru Metodičke prakse. Ali svakako mi možete uleteti u inboks na Fejsu ili Instagramu, sad kad mi je ban skinut, mogu normalno da komuniciram. Takođe, na Youtube kanalu agencije Žiška možete pogledati i podkast o elektronskim knjigama, Edenu i tome kako je nastao: klik. A možete, što je možda i praktičnije, same/sami krenuti u istraživanje rajskog vrta punog knjiga. Aplikacija je dostupna i za Android i za IOS korisnike, pa izvolte u salonu: Google Play Store i Apple Store i HUAWEI AppGallery.

❤️

I na kraju, red je da kažem da je ovo sponzorisan post, iako verujem da je to već svima jasno. Dobila sam tri meseca korišćenja opcije Premium, i da, desiće i poneki tekst o knjizi koju sam pročitala u tom sponzorisanom period. Prva na tapetu je knjiga Moja sestra serijski ubica, verovatno početkom sledeće nedelje. Svi tekstovi koji nastanu u toku pomenuta tri meseca, biće smešteni u kategoriju Leto sa blogerima i blogerkama, jer opet I spit on you, generički muški rode. Činjenica da su tekstovi o korišćenju ove aplikacije sponzorisani, apsolutno neće uticati na moje mišljenje o pročitanoj knjizi jer smo tako u mogućnosti.

❤️

Do sledećeg čitanja, koristite SPF, pijte dosta tečnosti i čitajte ono što vam se čita, pa makar to bila i ozloglašena knjiga Ace Lukasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s