O suboti

Bila je ovo naporna nedelja. Definicija naprone nedelje, zapravo. Trebalo mi je malo da pobegnem od svega, zato sam se zaputila u Muzej istorije Jugoslavije. Oni koji me prate od mojih prvih blogerskih dana, znaju koliko volim taj muzej. Oni koji su se sad pridružili našoj maloj zajedniici post o još jednoj poseti MIJ-u mogu da pročitaju ovde: klik.
Uputila sam se u Botićevu sa namerom da vidim deo Titove lične biblioteke koju je muzej otvorio za javnost povodom Dana evropske baštine. Ali ne lezi vraže! Trole nisu radile. Uopšte.
I dok sam na septembarskom suncu džudažala na stanici i skraćivala vreme do dolaska busa koji bi zamenio te nesrećne trole i dovezao me do voljene destinacije, zvrndajući po Fejsu videh da je neko lajkovao sliku devedesetogodišnje gospođe iz Njujorka koja je prilikom slikanja izjavila: If you force yourself to go outside, something wonderful alwayshappens!
I rekoh sebi da je vreme za avanturu. Krenula sam peške kroz Ulicu kneza Miloša i fotkala stvari koje sam oduvek želela da ovekovečima, ali mi se nikako nije pružala šansa jer sam uglavnom u busu. 

 
A onda sam stigla u muzej. I zakasnila sam da vidim biblioteku. 


Ali ne mari, obišla sam trenutnu postavku Konstrusianje Tita kao mita, odnosno izložbu Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita.
Pred publikom se nalazi 45 slika i 10 grafika, radova koji, sa jedne strane predstavljaju etape u razvoju jugoslovenske umetnosti, dok sa druge strane mogu da se posmatraju kao odraz jedne ideologije. Prikazani su pejzaži, fabrike, pruge, ali i više od toga. To su dela sa jasnom političko-propagandnom ulogom, dela nastala u jednom novom društvu i kao takva, ona danas pred nama stoje kao potvrda jedne ideje, jedne države.

Krsto Hegedušić, Pruga Brčko-Banovići
Nepotrebno znanje: Krleža je za ovu prugu rekao da ona svakako nije prva pruga na svetu, ali je “prva koju su izgradila djeca.” 
Ivo Polović, Tu je 1928. uhapšen Tito,
detalj
Peđa Milosavljević, Dubrovnik
U sklopu izložbe još možete videti i makete kuća u kojima je boravio drug Stari, počevši od njegove rodne kuće u Kumrovcu, a postavku prate i video radovi. Reč je o kratkim filmovima slovenačke umetnice Jasmine Cibic, Plodovi naše zemlje i Uokvirivanje prostora. Nastali su 2012. i 2013. i svojom tematikom se uklapaju u čitanje umetnosti kao pomoćnog sredstva ideologije. 

Moša Pijade, Borik u Lepoglavi

Fina izložba, sve u svemu. Meni se jedino nije svidelo što su propratni tekstovi ispisani ćirilicom, dok se za strane posetioce nalazi prevod na engleskom. Rekla bih da je to popriličan propust, jer veliki deo posetilaca dolazi sa prostora bivše nam države i ćirilica svakako nije pismo koje oni svakodnevno koriste.
Izložba traje do 12. X, prošetajte ako ste u prilici. Mislim da se nećete pokajati, čak i ako ne rade trole.  

Savet plus: ne zaboravite da svratite do Kuće sveća i da obiđete staru muzejsku zgradu. U Kući cveća vas čeka stalna postavka koju čine Titove lične stvari i štafete sa sletova, a ako posetite staru muzejsku zgradu krenućete na Put oko sveta za 23 minuta.  
Sve o istom trošku, a cena karte je 200 din. 

Nadam se da ste uspeli da napunite baterije tokom vikenda. 🙂 
Do skorog čitanja, pozdrav od Tite, Krleta i moje malenkosti.
Krleža je insistirao na jednoj zajedničkoj fotografiji, nisam mogla da odbijem.


9 thoughts on “O suboti

  1. Lepo!!! ❤ Posebno mi se dopada ova dugometražna šetnja gradom, uvek kažem sebi da ću ih i ja praktikovati čim diplomiram 😛 A to si isekla sebe sa ove zajedničke fotografije s uvaženom bratijom? 😉

    Like

  2. Još malo pa ćeš početi rođendane da slaviš u MIJ-u. 🙂 Lepo opisan dan, a bakica sa fejsa mudro zbori. Pored svih umetničkih, meni se najviše sviđa Krletova slika. 🙂

    Like

  3. E pa stvarno sam uzivala citajuci! Toliko dugo nisam bila u MIJ-u da bih stvarno mogla da odem ovih dana!! A inace prosetati se umesto trole je super, ali je jos lepse sto si uslikala par stvari koje si oduvek htela! Eto, i to je nesto cime bih mogla da se pozabavim 😀

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s