August: Osage County

Datum: 18. Januar 2014.
Vreme: 4.52.

Moja insomnia je opet napala. I hvala joj, jer da ne beše nje ja ne bih upravo odgledala svoj novi omiljeni film sa Meril Strip. Dobro, deli prvo mesto sa Sofijinim izborom. i Satima. I Sumnjom. I Mojom Afrikom. Shvatili ste, volim Meril Strip. Film se zove August: OsageCounty i uloga Vajolet Veston donela je divnoj Meril (rekordnu) osamnaestu nominaciju za Oskara (osvojila ga je tri puta i to za filmove Kramer protiv Kramera, Sofijin izbor i Čelična dama).
Ne bih da se bavim kritikom jer nisam stručna, niti ću vas daviti prepričavanjem, samo ću vam dati svojih pet razloga zašto bi ovaj film trebao da se nađe na vašoj Šta da gledamlisti: 
 • Meril Strip:
Žena je definicija talenta. Mislim da trennutno ne postoji glumica bilo koje generacije koja ima ovakvu moć transformacije. Potpuno podržavam ideju Sandre Bulok da bi Akademija trebalo da joj dodeljuje nagradu svake godine samo zato što postoji. 

 • Džuliija Robrerts, Džulijet Luis i Džulijen Nikolson:
  Ne zna se koja je bolja. Ali stvarno. Da je neke pravde na ovom svetu, sve tri bi bile nominovane za Oskara.
  • Scenario:
  Preoblikujući svoju Pulicerom nagrađenu dramu, Trejsi Lets je pred gledaoce doneo žustar, bolan i crnim humorom protkan scenario (posebnu pažnju obratiti na scenu porodične večere i molitve koja se tom prilikom izgovara). Opisujući svoj rodni kraj, na samom početku filma, Barbara (tumači je Džulija Roberts) kaže da je kao bluz: stanje uma, duhovna bol. Takav je i scenario: ne možete a da ne odbolujete barem jednu rečenicu, naročito ako se vežete za nekog od junaka.
  • Uvodna rečenica:
  Baš kao što je slučaj sa knjigama, ja prosto ne mogu a da se ne zaustavim na prvoj rečenici filma. Film počinje stihom T.S. Eliota, pa kako onda čovek (čitaj: student književnosti) da ne zavoli film?
  • Poruka:
   Može li se bez nje, premda nije metodički izvoditi poruke? 😉 
  To bi bilo to. Ako su vas ove nabacane reči zainteresovale da pogledate film, javite svoje utiske. Ako ne, svakako držite palčeve da Meril 2. marta ode kući sa još jednim zlatnim kipićem, zaslužila je.

  9 thoughts on “August: Osage County

  1. Konačno sam odgledala, i slažem se da Meril zaslužuje i mnogo više od zlatnog kipića, stvarno me oduševila. Mrzim kad neko za filmove govori da su teški, uvek se pitam šta im to znači, ali za ovaj mi se ta reč nekako sama nameće, stvarno ne znam kako drugačije da ga opišem, stvarno je težak, gorak i bolan, a momenti humora samo naglašavaju tu gorčinu i tragiku. Zaista sam pod snažnim utiskom. Uglavnom, film je odličan, i mnogo, mnogo ti hvala na preporuci.

   Like

  2. Gledala sam ga i skroz se slažem sa ovim da je 'težak' čak i kada su scene koje bi trebalo da budu humorističke u pitanju. Retko ko može da ostane ravnodušan na ovaj film.

   Like

  3. Gledala sam ga pre pet dana i jos mislim o njemu,Meril je veliki majstor glume za sve koji tek dolaze u narednih 50 godina posle nje,i ako ne dobije Oskara za ovaj film(iako bi joj bio cetvrti) onda ne znam ko ga je zasluzio!!!
   Dopada mi se kako i sta pises.Pozdrav!

   Like

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s