Damnatio Memoriae

Evo jedne informacije o meni: ja sam neopisivi jugonostalgičar. Obožavam sve vezano za bivšu nam državu: od muzike i filma preko arhitekture i slikarstva do kulta koji je izgrađen oko Titovog lika i dela. I zašto ja sad to vama pričam? Zato što je prekjuče bio Dan Republike. Ti bivši praznici su mi nešto posebno! U poslednje vreme ih provodim u Muzeju istorije Jugoslavije, neretko teram prijatelje da idu sa mnom iako ne dele moju ljubav prema Jugi. Idu ljudi, šta će, shvatili su već da sam malo ’na svoju ruku’, što bi rekao naš narod. 😀 

Elem, da se vratimo na priču: prekjučerašnji praznik sam takođe provela u Muzeju. A evo i zašto.
Preksinoć je otvorena izložbe Neo N.O.B., poznatog i svetski priznatnog hrvatskog vajara Ivana Fijolića. Ovo je njegova prva samostalna izložba u Srbiji. Neki od vas su možda čuli za njega, novembra 2005. u Mostaru je otkrivena statua Brusa Lija, prva u svetu, a njen autor je upravo Fijolić. Izložba Neo N.O.B. javnosti je prvi put prikazana 1. maja 2005. u Zagrebu, u ’’kući za ljude i umetnost“ Lauba. Šest monumentalnih, sivih i snažno angažovanih skulptura koje čine ovu izložbu i jedna zastava na filcu napravljena od znački, nastali su kao odgovor na odnos prema spomenicima antifašističke borbe, pre svega u Hrvatskoj, a onda i na kompletnom ex Yu prostoru. Tokom krvave igre koja se vodila tokom devedestih, ali i nakon toga, samo u Hrvatskoj je uništeno 2.965 spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi. Na području Srbije, spomenike nije uništio rat, njih uništava nemar kojem su izloženi već decenijama. 

Fijolićeve sklupture spoj su stilskih obeležja socijalističkog realizma (1945 – 1949) i modernističke apstrakcije i simbola svetske i pop kulture. Centralna skulptura predstavlja holivudske zvezde Silvestra Stalonea i Arnolda Švarcenegera, doduše sa nogama Elvisa Prislija, rađenim po Vorholovom delu i ženskim polnim organima. Njihovi mišići su šuplji i prazi, a njihova lica koja se cere dok im ruke stežu oružje svedoče o besmislu koje donosi svaka politika nasilja. S tim u vezi javlja se i pitanje: da li se u likovima nepobedivih junaka mogu videti Boro i Ramiz? 
TRI KRALjA
Fijolić se poigrao i sa transformacijom rodnih uloga. Njegova skulptura Josipa Broza Tita rađena je kao omaž velikom Augstinčiću i spomeniku maršala koji je stajao u Kumrovcu, a koji je miniran 2004. godine (rumour has it: hrvatskoj javnosti unistavanje ovog spomenika predstavljeno kao posledica jakog vetra, ali nisam uspela to da potvrdim ). Tito pred beogradskom publikom stoji u svom šinjelu, ali umesto njegovog ozbiljnog lica dočekuje vas lice njegove supruge Jovanke. Ona vam se osmehuje, ali nije to, meni se čini, onaj osmeh odobravanja, već prekora. Dobili ste šta ste hteli, a da li ste srećni? – kao da pita nekadašnja prva dama ili, kako je neki nazvaše, poslednji simbol SFRJ. 

Na ulazu u Muzej sačekaće vas jedan Yugo 45, okrenut na bok. Moj vam je savet da ga ne zagledate prilikom ulaska, već na izlasku. Po meni, on je kulminacija izložbe. Njime Fijolić završava narativ o uništavanju istorije jedne države. Nekadašnji simbol jugoslovenskog industrijskog poretka, dostupan gotovo svima, završio je kao i jugoslovenski san – na otpadu, zamenjen nekim novim snovima. Može li neko da nam garantuje da ti novi ideali neće završiti kao i Yugo? 

Voleli Jugoslaviju ili ne, ona je deo naše istorije i kulturnog nasleđa. Izuzmite sve negatvno što se vezuje uz njeno ime i dobićete simbol borbe protiv najvećeg zla XX veka, fašizma. Spomenici koji su nicali u periodu trajanja SFRJ deo su vredne kulturne baštine i prvenstveno slave pobedu nad okupatorom, mir i slobodu. Zašto onda mirno sedimo i gledamo nasilje koje se nad njima vrši?  

Par linkova za više informacija:

One thought on “Damnatio Memoriae

  1. Jedan narod rasparcan religijom…
    Sve stoji, samo se meni ne svidja kult oko Tite 😦
    Generalno ne volim “one man show” uredjenja, pa bila to diktatura, monarhija ili president almighty 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s