Moramo da razovaramo o Lajonel

Ideja o alternativnom životu, o putu kojim smo odlučili da ne krenemo, deo je svakoga od nas. U svom osmom romanu, a drugom koji je preveden na srpski jezik, Šrajverova odlučuje da se poigra tom večitom ’šta bi bilo kad bi bilo’ dilemom, pružajući čitaocima uvid u obe odluke svoje junakinje. Irina Mekgaveren je, samo naizgled, rastrzana između dva muškarca. Sa jedne strane je njen nevenčani suprug Lorens, a sa druge njihov zajednički prijatelj Remzi, čiji rođendan svake godine proslavljaju odlaskom na večeru.

Sticajem (čudnih) okolnosti, Irina i Remzi odlaze sami na rođendansku večeru i od tog trenutka priča se odvija u dva paralelna toka. Smenjujući poglavlja, Šrajverova Irinu stavlja u dve budućnosti: u jednoj ona ostaje sa Lorensom, u drugoj ga ostvalja kako bi se udala za Remzija. Zaplet rezultira iznanađujućim krajem, kako za čitaoce, tako i za Irinu.

Predstavivši Lorensa i Remzija kao potpune suprotnosti, Šrajverova uobičajnu priču o ženi koja razmišlja o drugom muškarcu podiže na novi nivo, te oba muška lika postaju metafore za određeni koncpet života. Lorens predstavlja rutinu, svakodnevicu, onu sigurnost kojoj svi težimo, dok Remzi donosi strast, avanturu, ono impulsivno koje, priznajmo, svi ponekad poželimo.

Pre par nedelja pitale smo izdavačku kuću Laguna da li možemo uskoro da očekujemo neki novi roman Lajonel Šrajver i rečeno nam je da ništa nije u planu. Naravno, jer Šrajverova ne piše za ’široke narodne mase’. Ona piše za strpljive čitaoce, za one koji se ne boje da ostanu ogoljeni kada shvate u kojoj meri i na koliko načina su naši životi ograničeni.

3 thoughts on “Moramo da razovaramo o Lajonel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s